Friday, December 10, 2010

--chicken chop sweet & sour--

adoi..actually dah lama nk create post ni tp tergendala coz bnyk keje yg perlu diselesaikan...selagi hidup,selagi tu lah ada masalah kan..dah adab dunia mcm tu..

kali ni saya nk tulis pasal makanan pulak..erm...asyik makan jew kan..hikhik...resepi kali ni adalah seperti yg tertera diatas tu ek...makanan ni sebenarnya sesuai dgn diet sy..makan makanan yg berprotein...so ini ayam dan ianya berprotein kan??
senang jew nk masak makanan ni if u all ada masa kat rumah xperlulah nk pegi beli..lebih happening buat sdiri..

bahan-bahan untuk masakan:
untuk ayam
1 keping isi ayam(buang kulit)
100 g tepung jagung
1 biji telur

untuk sos:
1 biji bawang besar(dihiris)
2 ulas bawang putih(dihiris)
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan air
1/4 cawan sayur campur
garam/gula (secukup rasa)
1 biji tomato (potong)

untuk hiasan:
2 biji fishball
bunga kubis(suka hati anda)
1 biji tomata(dihiris nipis)


CARA-CARA MEMASAK

step 1-
panaskan minyak masak..sementara tunggu minyak pnas..pecahkan dan pukul telur dlm mangkuk..golek ayam dalam telur dan lumurkan tepung jagung pada ayam tersebut..hikhik..ayam pakai bedak..bla minyak daa panas,goreng ayam hingga masak dan kekuning-kuningan..angkat,toskan dan dibiarkan seketika..

step 2-
panaskn sikit je minyak..tumis bawang besar dan bawang putih,masukkan sos tomato+sos cili+air..biarkan menggelegak..masuk kan sayur cmpur,tomato dan sedikit garam& gula..lepas tu rasa ek jgn xrasa lak..bila da ok blh tutup api..

step 3-
ambil pinggan yg ala2 hotel tuyh kononnya..letakkan ayam ditengah-tengah..jgn ketepi-tepi lak..bila daa ok kedudukannya.tuangkan sos tadi keatas ayam tersebut..auchh..panasnya..hikhik..

step 4-
untuk hiasan lak..biasanya org letak ubi kentang kan,tapi buat masa skunk ubi kentang x sesuai dgn diet sy jd saya gantikannya dengn fishball..letak hirisan tomato dan bunga kubis..bunga kubis tuyh kena rebus dulu ek..

tadaaaaaaaa...da siap..cun kan..haha..walaupun xcun sgt tapi kepuasan itu ada ok..hikhik..
ok..selamat mencuba pada sape2 yg rasa nk cuba k..

No comments:

Post a Comment